Informacje o jakości wody
Wodociąg Hajnówka
Laboratorium zakładowe rozpoczęło działalność od 1997 roku. W wodzie uzdatnionej i nie uzdatnionej oznacza się następujące parametry: żelazo, mangan, amoniak, azotany, pH, twardość, zapach, mętność, azotyny, przewodność, barwę. Próby wody pobierane są w punktach monitoringowych, budynkach prywatnych, budynkach użyteczności publicznej, na rurociągach sieciowych, z hydrantów, wylewek. Woda ujmowana z zasobów głębinowych charakteryzuje się podwyższonymi parametrami fizykochemicznymi tj. zawartością żelaza, manganu, barwy, amoniaku, mętności. Bakteriologia zaś nie budzi żadnych zastrzeżeń. Pobór wody odbywa się z głębokości 154,0 m – 163,5 m, co pozwala na eksploatację wód z warstw wodonośnych trzeciorzędu i czwartorzędu tj. z pokładów oligoceńskich z domieszką miocenu. Pokłady te pozwalają na pozyskiwanie wody która w procesie uzdatniania nie wymaga konieczności stosowania chemicznych środków wspomagających proces jej oczyszczania. Modernizacja stacji uzdatniania wody przeprowadzona w latach 2010/2011 pozwoliła na osiągnięcie parametrów zgodnych z obecnie obowiązującym rozporządzeniem dotyczącym jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (znacznie zaostrzonym po wejściu do struktur UE). Obecnie korzystamy z sześciu studni głębinowych, które zaspakajają na dzień dzisiejszy potrzeby ludności miasta i gminy Hajnówka.
Ocena jakości wody PPIS w Hajnówce – Wodociąg miejski Hajnówka
Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Hajnówce informuje, iż została przeprowadzona kontrola wewnętrzna przez PWiK w Hajnówce dnia 07.11.2024 r. dotycząca oceny jakości wody do spożycia przez ludzi z w/w wodociągu. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny stwierdza, że próbka wody w sieci wodociągowej w badanym zakresie odpowiada wymaganiom określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 07 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r. poz. 2294).
Pismo nr HK.9020.164.2024 z dnia 22.11.2024
Studnie głębinowe | Żelazo [µg/l] | Mangan [µg/l] | Amoniak [mg/dm3] | Azotany [mg/dm3] | pH | Mętność [mg/dm3] | Twardość ogólna | Zapach |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
min - max | 1100 - 1600 | 120 - 200 | 0,52 - 1,3 | p.g.o. - 0,2 | 7,0 - 7,1 | 3 - 34 | 176,5 - 217,5 | ak. |
Jakość wody uzdatnionej w ujęciu kwartalnym 2024 r. – Wyniki laboratorium PWiK
Kwartał | Żelazo []µg/l] | Mangan [µg/l] | Amoniak [mg/dm3] | Azotany [mg/dm3] | Azotyny [mg/dm3] | PH | Mętność | Zapach | Barwa | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
mg/dm3 | mval | stopień tward. | |||||||||||
I | 10 | 28 | 0 | 0,03 | 0,002 | 7,19 | 0,29 | ak | 291,12 | 5,80 | 16,3 | 11 | 3,2-3,6 |
II | 20 | 24 | 0,00 | 0,01 | 0,005 | 7,16 | 0,41 | ak | 341,13 | 6,79 | 19,1 | 14 | 3,2-3,6 |
III | 10 | 21 | 0,00 | 0,02 | 0,003 | 7,09 | 0,78 | ak | 272,34 | 5,44 | 15,3 | 12 | 3,2-3,6 |
IV |
Żelazo | 200 [µg/l] |
---|---|
Mangan | 50 [µg/l] |
Amoniak | 0,5 mg/dm3 |
Azotany | 50,0 mg/dm3 |
Azotyny | 0,5 mg/dm3 |
pH | 6,5 - 9,5 |
Mętność | nie więcej niż jeden mg/dm3 |
Twardość ogólna | 60,0 - 500,0 mg/dm3 |
Zapach | akceptowany przez konsumentów |
Barwa | 15,0 mg/dm3 |
Twardość wody miejskiej
Klasyfikacja wód wg twardości ogólnej
woda | mg CaCo3/l | mmol/l | mval/l | °niem [°dH] | °ang/°Clark[°C] | °franc[°f] |
---|---|---|---|---|---|---|
bardzo miękka | 0-100 | 0-1 | 0-2 | 0-5,9 | 0-0,9 | 0-10 |
miękka | 100-200 | 1-2 | 2-4 | 5,9-11,8 | 7,1-14,3 | 10-20 |
średniotwarda | 200-350 | 2-3,5 | 4-7 | 11,8-20,6 | 14,3-25 | 20-35 |
twarda | 350-550 | 3,5-5,5 | 7-11 | 20,6-32,4 | 25-39,3 | 35-55 |
bardzo twarda | >550 | >5,5 | >11 | >32,4 | >39,3 | >55 |